Tehnika Grasski

Tehnika vožnje

Na začetku je treba opozoriti, da je smučanje po travi nekaj med smučanjem po snegu in rolerji. Dolžina travnih smuči sega od 60 do 100 cm, 60 do 80 cm dolžine so primerna le za otroke. Za začetnike priporočam smuči, dolžine 80 do 90 cm za moške, in od 80 do 85 cm pri ženskah.

Ravnotežni položaj

 rovnovaha_predurovnovaha_stredrovnovaha_vzadu     

Težišče je vedno na sredini smuči, tako kot prikazuje sredinska slika. Če imate težišče preveč naprej (levo na sliki), boste zaradi težišča, ki je na konici oziroma izven konice smuči, smuči izrinili izpod telesa, in boste padli naprej. Po drugi strani pa, če ste s težiščem preveč nazaj (desno na sliki) ne boste mogli smuči obrniti v zavoj.

 

Pravilen položaj rok izboljšuje ravnotežje

 

pozice_rukou_2pozice_rukou_3pozice_rukou_1

 

Pravilen položaj rok je zelo pomemben, saj pomaga ohranjati pravilno držo in ravnotežje. Kot lahko vidite, smučarko, na levi strani slike ima roke preveč ob telesu. Ta drža je zelo nestabilna in je smuči zelo težko obrniti v zavoj. V drugem primeru - na srednji sliki – je položaj riti preveč nazaj, roke preveč narazen in previsoko pred telesom. Prav tako boste opazili, da ni nagiba v smučarskih čevljev, zaradi česar zopet ni mogoče dobro izpeljati zavoja. Skratka, idealen ravnotežni položaj je, kot ga vidimo na desni sliki.

 

Položaj stopal

 vedeni_lyzi_1vedeni_lyzi_2vedeni_lyzi_3

Od samega začetka je smučanje na travi povezano z carvingom. Sčasoma se je carving prenesel tudi v alpsko smučanje. Za položaj nog tako veljajo enaka načela. Z obema nogama moramo zato delovati vzporedno z smučmi, ne kolena za koleno, kaj šele dvig noge na začetku ali na koncu zavoja. Elementi starih tehnik alpskega smučanja za smučanje na travi niso uporabni. Tako kot na desni sliki, morate imeti oboje smuči vedno v isti smer, ne pa tako kot na levih dveh slikah. Prav tako poskušajte imeti razmak nog v širini ramen. Nog nikoli ne držite skupaj.

 

Drsenje

 

brusleni_1brusleni_2brusleni_4

Osnovni elementi vključujejo tudi drsanje, ki vam omogoča, da se premikate lažje po ravnini z odrivanjem smuči stran od telesa. Drsanje na travnih smučeh je zelo podobno kot drsanje ali tek na smučeh.